Resultaten van mijn film en tv vragenlijstje.

Enkele weken geleden heb ik een vragenlijst gemaakt en rondgestuurd in mijn omgeving. In deze post verwerk ik de antwoorden. Met deze vragenlijst probeer ik een twee vragen voor mezelf als filmmaker te beantwoorden:

 1. Missen andere kijkers net als ik bepaalde soorten films en series in het Nederlandse content landschap? (narratief, dus geen docu)

 2. Moet ik mijn films Nederlandstalig of juist Engelstalig maken?

Engelstalig

Op mijn tijd op de Rietveld heb ik veel film gemaakt in het Engels. Vaak ook met Nederlandstalige acteurs. De reden hiervoor was dat het merendeel van mijn klas Engels sprak en de voertaal op Rietveld Engels is. Nu ik me wat meer in de echte wereld begeef (want eigenlijk is school niet echt de echte wereld) merk ik dat ik daarin een keuze moet maken. Nederlands of Engelstalige films maken.

De voornaamste reden voor het maken van Engelstalige films is bereik. In het Nederlands heb je gewoonweg een zeer kleine hoeveelheid mensen die je films kunnen kijken. Wanneer ik een film maak in het Engels wordt die wereld ineens een stuk groter. Enkele vrienden van me, die niet noodzakelijk in de film zitten raden mij ook aan om dit te doen. Een vriendin, Mirthe Venbrux heeft haar afstudeerfilm zowel in het Nederlands als het Engels gefilmd. (hier zat weinig dialoog is dus dat maakte het een stuk makkelijker)

Maar bereik is niet het enige. Uiteraard wil je als filmmaker dat zo veel mogelijk mensen je werk zien. Het lijkt erop dat de Nederlandse film niet echt op z'n eigen benen kan staan. Het is erg afhankelijk van subsidie. Met de informatie die ik heb (en misschien ben ik niet goed geïnformeerd) lijkt het erop dat heel weinige Nederlandse film of serie geld verdienen. De subsidie pot is ook maar beperkt en dat zorgt er dus voor dat er maar weinig films of series gemaakt worden of dat ze slecht in de markt gezet worden (marketing en reclame kost ook veel geld). Dus naast bereik is geld verdienen en je eigen boontjes kunnen doppen, de andere kant van het verhaal. 

De Nederlandse film en tv

De andere kant van de vragenlijst gaat over de inhoud. Persoonlijk mis ik 'mijn soort film' in het Nederlandse landschap. Ik kijk graag film die absurd is, of waar wat bovennatuurlijks in zit. Of waarin zaken gebeuren die in het echt nooit kunnen, waar film natuurlijk het perfecte medium voor is. Dat soort dingen zie ik vrij weinig in Nederland. En daar heb ik andere kijkers dus ook naar gevraagd.

De vragenlijst

Ik heb de vragenlijst zo netjes mogelijk gemaakt. Ik ben hier helemaal nieuw in, maar begrijp dat je met je vraagstelling mensen een richting in kan duwen. Dat heb ik geprobeerd te vermijden maar ik denk dat ik er toch niet helemaal onderuit ben gekomen. Ik ben natuurlijk op zoek naar iets specifieks. Alle multiple choice vragen worden voor elke respondent op willekeurige volgorde weergegeven.

De vragenlijst heb ik gedeeld via Facebook op mijn pagina. En op enkele film gerelateerde groepen. Hij is uiteindelijk beantwoord door 136 mensen. M'n sample size is dus echt tiny. En een groot gedeelte van deze mensen zijn veel bezig met film of zitten in 'het wereldje'.

Als je de vragenlijst wilt inzien kun je hier een PDF versie downloaden.

De resultaten

Ik begin bovenaan en ik loop zo door de vragenlijst heen.

Algemene vragen

Geslacht?

Wat is je leeftijd?

 

Hoe vaak ga je naar de bioscoop?

Betaal je voor films?

 

Wat betekent film voor jou?

 

Ik kijk thuis het meest naar films en series via:

Selecteer er maximaal 3

Videoland... 😂   In verhouding zie je dat echt veel mensen een Netflix abonnement hebben. En dat er nog flink traditioneel TV wordt gekeken. 

 

Kijk je liever films of series?

 

Ik kijk meer Engels of Nederlands?

Een overgroot gedeelte van de bevraagde antwoord hier dat zij voornamelijk Engelstalige films en series kijken. Dit verbaast mij helemaal niet en ik denk ook vrijwel niemand. Het aanbod is gewoon veel groter. Het is wel interessant om te zien wat de verhoudingen zijn in deze kleine groep mensen. Ik vond het wel heel interessant om te zien dat er twee mensen waren die blijkbaar voornamelijk Nederlandstalige film en tv kijken. 

Na deze vraag wordt de vragenlijst opgesplitst en worden de vragen toegespitst op voornamelijk Engels kijkend publiek, vrijwel evenveel en voornamelijk Nederlands kijkend. 

Ik ga hier door met de grootste groep.

Waarom kijk je meer Engelse film en tv?

Ik vind dat ik hier een beetje de mist in ben gegaan omdat ik geen overige optie heb gegeven. Hier ben ik dus wat sturend te werk gegaan in de vraagstelling. Ik wordt hier zelf dus maar een beetje wijzer van. In de zin dat mensen ook hele andere redenen kunnen hebben waarom ze meer Engelstalig kijken. Ik heb deze vraag wel van te voren getest op een paar mensen en de antwoorden vielen wel in te delen in deze twee groepen.

Oke, waarom vinden mensen de kwaliteit dan beter?

Waarom is het aanbod beter?

 

Nederlands aanbod

Nu wordt het een stuk interessanter. 

Stel er zouden Nederlandse films en series worden gemaakt waarvan het aanbod of de kwaliteit beter is, zou je het dan meer kijken?

Deze vind ik vrij sprekend. Een zeer groot gedeelte van de ondervraagde zou meer Nederlands kijken als het gewoonweg beter zou zijn.

 

Wat moet er betere aan het Nederlandse aanbod?
 

Dan moeten de meeste mensen toch een stuk specifieker zijn. Daarom heb ik ze dit ook vrij laten invullen. Deze antwoorden heb ik samengevat. En hier komen echt zeer zeer interessante antwoorden uit:

Met kop en schouders staat bovenaan:

 • 44 x Minder saai, meer fantasie, artistieker, andere genres, gedurfder, specifieker, origineler, eigenzinniger, minder plat, gewaagder, extremer, spannender, minder naakt en schelden.

Deze wordt op de voet gevolgd door het acteerwerk:

 • 21 x Beter acteerwerk, betere acteurs, geloofwaardiger, minder overacting.

Ook interessant was dat er vaak gesproken werd over andere acteurs:

 • 7 x niet altijd dezelfde acteurs

Daarnaast kwam het schrijfwerk er ook vrij slecht vanaf:

 • 10 x beter schrijfwerk

Daarnaast hadden we nog:

 • 3 x minder drama en politie

 • 7 x betere techniek (waarvan 3 x geluid - au!)

 • 3 x betere marketing en reclame

 • 2 x meer Alex van Warmerdam :P

 • 4 x grotere budgetten

Overige vragen en de data

Er waren nog enkele overige vragen zoals favoriete film en serie en waarom dat zo is. Die zal ik hier verder niet behandelen. Als je alle antwoorden wilt doornemen, hier is een link naar de excel file.

Conclusies

Ik merk dat mijn mening nogal gedeeld wordt onder de ondervraagde. De Nederlandse film en tv is gewoon saai en het acteerwerk is ruk! :D

Misschien is het wel saai omdat er de budgetten niet voor zijn. Je kunt moeilijk allerlei draken uit je hoge hoed toveren als je geen geld hebt om ze te maken. Toch geeft het wel aan dat men daar behoefte aan heeft, fantasierijke verhalen. Ik denk dat dit kan ook gemaakt worden met weinig budget, maar dan moet het schrijfwerk wel meer aandacht krijgen en dan moet je daar technisch de juiste oplossingen voor kiezen. In plaats van een fotorealistische draak kun je ook een getekende draak of alleen de schim van een draak gebruiken. (draak is hier een compleet arbitrair voorbeeld) 
Er is in ieder geval duidelijk behoefte aan veel originelere en vooral ook minder alledaagse Nederlandse film en tv.

Wat betreft Engelstalig of Nederlandstalige films maken, kan ik uit deze data vrij weinig conclusies trekken. Dat ligt ook vooral aan mijn vraagstelling :D. Anders dan dat je kunt zien dat óók de Nederlander, veel meer Engels kijkt. Ook al zouden we fantasierijke en goed geacteerde films maken, dan nog denk ik dat het lastig is om tegen de hoeveelheid en de kwaliteit van het Engelstalig aanbod aan te knokken. Toch kan ik voor mezelf wel concluderen dat ik liever Engelstalige films zou willen maken, ook in Nederland. Er moet dan wel een creatieve oplossing voor verzonnen worden. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een Frans en een Spaans personage kun je ineens je hele film in het Engels maken. Of door een wereld te creërn die niks met Nederland te maken heeft.

Een groot probleem wat ik hier helemaal niet benoem, maar wat wel veel naar voren is gekomen is de rol van marketing en reclame. Veel mensen hebben aangegeven dat zij de Nederlandse films en series gewoon niet eens meekrijgen. Ze weten niet eens dat ze bestaan. Dat maakt het natuurlijk nog lastiger om ze te zien. Maar dat zou onderwerp kunnen zijn van een geheel ander onderzoek.

 

Voor mij is in ieder geval duidelijk dat mijn volgende film een originele, gedurfde, fantasierijke, artistieke film moet worden. Met een mega goed script, goed acteerwerk en goed geluid. In het Engels, gefilmd in Nederland.